Απολόγισμος Πατρίσια Κορομβόκη, Λέκτορα και Επικεφαλής Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Macquarie, Σίδνεϊ Αυστραλίας
Πανεπιστήμιο Macquarie
Το Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϊ Αυστραλίας ιδρύθηκε το 1964 και αποτελεί ένα πρωτοπόρο ίδρυμα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Βρίσκεται στην 192η θέση παγκοσμίως με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων Times Higher Education World University Rankings, 2022.
Το 2019 η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών (Faculty of Arts) στην οποία ανήκει το Πρόγραμμα των Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Program) του πανεπιστημίου Macquarie είχε την 100η θέση παγκοσμίως στον κλάδο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Arts and Humanities).
Πρόγραμμα των Νεοελληνικών Σπουδών
Το Πρόγραμμα των Νεοελληνικών Σπουδών δημιουργήθηκε το 1996 και προσφέρει ένα πλήρες προπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών (Major, Minor and Diploma in Modern Greek Studies). Ένας από τους κύριους στόχους του Προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας στην έρευνα και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών (Macquarie Greek Studies Foundation) υποστηρίζει και χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα με υπερηφάνεια.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί καινοτόμα χρηματοδοτούμενα projects, όπως το ερευνητικό πρόγραμμα «Διδασκαλίας την Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού στο ξενόγλωσσο προσωπικό ελληνικού γηροκομείου στο Σίδνεϊ» με μακροπρόθεσμο στόχο την ανάπτυξη διδακτικής μεθοδολογίας της ελληνικής για επαγγελματικούς σκοπούς.
Παράλληλα, πρωτοπόρες διεθνείς ακαδημαϊκές συνεργασίες έχουν δημιουργηθεί, όπως η συνδιοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστήμιου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Κύκλο Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston), και των Boston University Philhellenes της Βοστώνης.
Η πιστοποίηση του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Macquarie ως το μοναδικό εξεταστικό κέντρο ελληνομάθειας στο Σίδνεϊ από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) αποτελεί απόδειξη της σημαντικής εμπειρίας τόσο στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ποικίλα κοινά διδασκομένων και σε διάφορα επίπεδα ελληνομάθειας όσο και την τυποποιημένη εξέταση της ελληνικής ως Γ2/ΞΓ με βάση τις οδηγίες και το πλαίσιο που καθορίζει το ΚΕΓ.
Επίσης, το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας 2022, όπου προσωπικότητες από το χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της πολιτικής και ακαδημίας, καθώς και προπτυχιακοί και τελειόφοιτοι φοιτητές του Προγράμματος δίνουν το δικό τους μήνυμα για την αξία και δύναμη της ελληνικής γλώσσας με τίτλο ‘Μακριά (ή κοντά) μαθαίνουμε όλοι ελληνικά’ που έλαβε 7,728 views και η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Γλώσσα και Ελευθερία της Έκφρασης» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελούν απόδειξη της άοκνης προσπάθειας με μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση της διασπορικής ελληνικής εκπαίδευσης.
Το Συνέδριο του Ιστορικού Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»
Μια από τις πρόσφατες διεθνείς συμμετοχές του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie αποτελεί η συμμετοχή με την τιμητική θέση της της γραμματέως της επιστημονικής επιτροπής εκπροσωπώντας την ελληνική διασπορά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»: Γλώσσα και λογοτεχνία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2022.
Το Ιστορικό Αρχείο δύο εκ των πιο εμβληματικών εφημερίδων στην ιστορία του ελληνικού Τύπου ‘ΤΟ ΒΗΜΑ’ και ‘ΤΑ ΝΕΑ’ αποτελεί για τη διασπορά γέφυρα επικοινωνίας με την πατρίδα και ένα όργανο ενδυνάμωσης της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας και άμεσης πληροφόρησης διότι οι απανταχού Έλληνες της διασποράς δεν έχουν την πολυτέλεια να πάνε στο περίπτερο της γειτονιάς και να αγοράσουν την καθημερινή εφημερίδα.
Επίσης, το ψηφιοποιημένο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922 -2022) αποτελεί «θεματοφύλακα» ιστορικών γεγονότων, πνευματικού πλούτου, παραδόσεων, ιδεολογιών και αξιών.
Επομένως, το άνοιγμά του με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, και της λογοτεχνικής παραγωγής κατά τα τελευταία εκατό έτη, από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και καθηγητές από όλον τον κόσμο αποτελεί μια σημαντική αρχή για πρωτοπόρα επιστημονική έρευνα και γόνιμο διάλογο.
Δρ. Πατρίσια Κορομβόκη
Λέκτορας και Επικεφαλής Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Macquarie, Σίδνεϊ Αυστραλίας